Ce bem in Austria?
Austria este tara
vinului excelent si a berii bune si savuroase. Vinul austriac este mai ales alb, dar sunt si cateva sopiuri locale rosii, exceptionale. Vinul poate fi baut inainte de maturarea completa: Most (se obtine dupa prima fermantare a strugurilor, pe la sfarsitul verii). La inceputul toamnei urmeaza Sturm, slab alcoolizat si usor acidulat, produs in stadiul urmator al fermetarii strugurilor. In sfarsit, se serveste vinul nou, Heuriger.
Eiswein, dulce, se obtine din strugurii ramasi in vie pana la primul inghet.
Se mai produc si cateva soiuri de bauturi alcoolice tari, tipice Austriei -
rachiuri de fructe si schnaps.
VINURI AUSTRIECE

Gruner Veltliner este cel mai popular vin din Austria, si un soi de struguri din care se produce un Eiswein excelent.
Alte vinuri sunt: Riesling, un sec minunat, in special Wachau si Wiessburgunders (Pinot Blanc), Chardonay si Traminer, cu buchet bogat.
Vinurile rosii sunt catifelate si consistente, cele rosii tari provin din strugurii Blaufranckisch si Zweigelt.
BEREA AUSTRIACA
In Austria se produce bere buna de malt, de peste 150 de ani. Cele mai populare marci sunt cele ale fabricii Gosser din Striria - Gosser Gold, slaba, Gosser Spezial, mai tare si Gosser Stiftsbrau, neagra si dulce.
Una dintre cele mai vechi fabrici de bere din austria Inferioara produce mai multe feluri de bere blonda si o bere pentru slabit (cel putin asa se pretinde) - Adam Schlanck & Rank.
La Viena este populara o bere locala, din districtul Ottakring, blonda si dulce, Gold Fassl; desi e apreciata si berea din grau, de inspiratie bavareza, ca Weisengold.
Cea mai populara bere fara alcool din Austria este Null Komma Josef (Zero Virgula Josef)

Kaiser este o bere slaba

Weizengold este o bere din grau
.jpg)
Gosser Spezial, o bere satioasa
ALTE BAUTURI AUSTRIECE
In Austria se gasesc numeroase sucuri din fructe, nealcoolizate, cum ar fi:
Himbeersaft, suc de zmeura, sau
Johannisbeersaft, suc de coacaze negre.
Almdudler (iodler de pasune alpina) un suc din plante, este o alta specialitate.
Tot din fructe se obtin si multe tipuri de
Schnaps (numite uneori Brand). Aceasta bautura tare este produsa prin distilarea frunctelor de padure, de exemplu ienupar, sau din alte fructe - caise (Marillen) si gutui (Quitten).
Merita sa platiti in plus si sa luat schpasul "pe gustate" de la specialisti.
Sunt populare si combinatiile de bauturi, printre care
Radler, o bere cu limonada.